Rastlinné oleje v prírodnej kozmetike / PRÍRODNÁ BIO KOZMETIKA
Pridané 31.3.2009 11:26:00 Počet zobrazení 7015
Čím sa líšia od konvenčných rastlinných olejov používaných v kuchyni (napríklad klasický slnečnicový olej na vyprážanie)? Predovšetkým kvalitou. Spôsob pestovania, miesto a čas zberu, rôzne postupy spracovania – to sú odlišnosti, ktoré doslova pocítite na svojej koži.
Prírodná kozmetika významne využíva poznatky z botaniky. Zohľadňuje v záujme kvality konečného výrobku napríklad také skutočnosti ako je pestovanie a zber v prírodných alebo v prírode blízkych podmienkach (zmiešané záhrady s vysokým počtom rastlinných druhov), nepoužívanie pesticídov, herbicídov či inej chémie atď. Tak ako oleje do kuchyne s označením bio prospievajú organizmu zvnútra, kvalitná prírodná kozmetika mu prospieva zvonka...
Základ prírodnej kozmetiky tvoria oleje a vosky. V rôznych pomeroch s vodou vytvárajú mlieka, lotiá, hydratačné krémy (vody je viac ako oleja), pleťové a denné krémy (porovnateľne voda i olej), nočné krémy (viac oleja), ochranné balzamy (s olejmi a voskami), tyčinky na pery (vosky a oleje). Takéto základy doplnené o vhodné prírodné emulgátory, prírodné konzervanty a prírodné vonné látky sú malé „zázraky prírody“... dokážu pleť osviežiť, vyhladiť, napnúť, dajú jej podľa potreby lesklý, matný alebo zamatový vzhľad. Dokážu pokožku chrániť po narodení, ozdraviť v mladosti pri dermatologických defektoch, regenerovať po poškodení slnečnými lúčmi alebo vysušení či výrazne spomaliť jej starnutie. Prečo? Veľmi jemne, ale účinne, pôsobia na zdravotný stav podkožia, pretože sa na rozdiel od minerálnych olejov (vyrábaných z ropy) vstrebávajú nesúc v sebe prirodzené výživné látky.
Rozšírené je výstižné rozdelenie rastlinných olejov podľa zloženia; delíme ich na oleje zložením najpríbuznejšie ľudskej koži – mandľový, marhuľový, broskyňový, avokádový, olivový,... oleje s bohatým obsahom nenasýtených mastných kyselín – z pšeničných klíčkov, jojoby, z hroznových kôstok, saflorový, sezamový,... a tropické oleje bohaté na mastné kyseliny – kokosový, palmový alebo bambarské maslo (iné zaužívané názvy - shea butter, maslo karité, bambucké maslo). Všetky rastlinné oleje sa pre základy kozmetiky získavajú z plodov, semienok, kôstok či orechov. Sú to “živé” biologické produkty. V dôsledku sezónnych výkyvov môžu medzi jednotlivými produkciami vzniknúť malé rozdiely vo farbe, hustote alebo vôni. Najvhodnejšie je uchovávať ich na tmavom chladnom mieste (nie však v chladničke!) pri teplotách v rozmedzí 7-25 C. Pri nižších teplotách tmavnú a hustnú (“efekt termošoku”), čo však nemení ich vlastnosti. Pri zvýšení teploty sa vrátia do pôvodného stavu. Ich nepriateľmi sú teplo, vzduch a svetlo. Vlhká teplá kúpeľňa alebo parapety nad radiátormi sú tou najhoršou voľbou. Nesprávne skladovanie sa rýchlo prejaví a spozná podľa vône a chuti. Životnosť neotvorených balení býva okolo 24 mesiacov, výrobcovia s dlhoročnými skúsenosťami vedia dosiahnuť i 30 mesiacov. Odporúča sa spotrebovať ich do 2 mesiacov po otvorení, pri dobrom skladovaní vydržia i tri-štyri razy dlhšie. Pri používaní je žiadúce dodržiavať zásady hygieny a čistoty, teda mať čisté ruky, používať čisté tampóny či vatu, po použití utrieť hrdlo fľaše (stečený obsah oxiduje).
Rastlinné oleje sa v kozmetike používajú samotné alebo formou mliek, krémov, balzamov. Podobne ako éterické oleje, je možné základové oleje kvôli dosiahnutiu lepšieho účinku miešať. Znalosti vlastností olejov a umenie ich skladania sú dôležité najmä pre dosiahnutie želaného účinku, ale tiež kvôli podobe finálneho výrobku. Neraz sa pri vývoji stane, že namiešaná takmer hotová zmes sa po pridaní veľmi reaktívnych prírodných éterických olejov rozpadne, vyzráža a pod. Aké sú charakteristiky najznámejších olejov používaných ako základy v prírodnej kozmetike? Dnes spomeňme krátko aspoň štyri, ktoré často nájdeme na etiketách výrobkov prírodnej kozmetiky.
Olivový olej - už v staroveku ľudia objavili zázračné vlastnosti oleja z plodov olív. Obsahuje všetky olejo-rozpustné vitamíny, fytosteróny, fosfolipidy a výťažky. Tento prvotný olej je najcennejší pre potravinárske účely. Použitie na kozmetické ciele dáva pokožke voskovo matný odtieň, Čistený je vhodný aj pre kozmetické a medicínske účely. Zabraňuje vysušovaniu pokožky a tvorbe vrások.
Olej z pšeničných klíčkov - je mimoriadne výživný pre suchú a starnúcu pokožku. Zo všetkých olejov je najbohatší na vitamín E, klíčkový lecitín, minerály, fytosteroly, mikro a makro elementy, preto má charakteristickú vôňu. Olej z pšeničných klíčkov je vhodný na ochranu pokožky okolo očí pre starnúcu pokožku. Pomáha pri napuchnutí, popraskaní, zapálení pier. Predchádza vzniku strií a povoľovaniu tkaniva počas tehotenstva, keď sa vtiera priamo alebo sa pridáva do olejovej zmesi.
Sezamový olej - ako elixír krásy má sezamový olej tisícročnú tradíciu. Preniká hlboko do buniek pokožky a napomáha oddeľovaniu zvyškov a škodlivín a ich vylučovaniu z pokožky. Vhodný je pre suchú, polosuchú a starnúcu pokožku. Obsahuje vitamín E, lecitín, metionín, z minerálov vápnik, magnézium a fosfor. Vďaka tomu a vďaka obsahu prírodných antioxidantov sezamolu a sezamolínu spomaľuje starnutie buniek. Vhodný je i na kozmetické masky na vlasy. Sezamový olej sa môže používať aj na ochranu pokožky proti škodlivým účinkom slnečných lúčov (prírodný OF okolo 2).
Olej z avokáda - jeden z olejov s najbohatším zložením, výnimočne vhodný pre suchú a citlivú pokožku. Ľahko sa vstrebáva, kombinuje sa vo všetkých druhoch masiek pre uvedené typy pokožky. Vďaka svojmu bohatému obsahu nachádza široké uplatnenie v kozmetike pre citlivú pokožku.
Článok bol prevzatý zo stránok firmy Weleda.
Produkty, ktoré Vám doporučujeme:
Rastlinné oleje (na vonkajšie použitie a väčšina i na vnútorné použitie
Nový komentár